Selo i okolina

Kada se krene od Kosjerića prema Valjevu, sa desne strane magistralnog puta, na padinama brda Subjel, uskim seoskim putem kroz guste šume, preko planinskih potoka, stiže se u Mionicu.

milogosce-seoski-turizam-okolina_01 milogosce-seoski-turizam-okolina_02

Selo je udaljeno 9 km od Kosjerića i nalazi se na nadmorskoj visini od 620m. U Mionici živi 232 stanovnika u 79 domaćinstava. Glavne poljoprivredne grane su stočarstvo i voćarstvo, a selo je poznato po uzgajanju šljive i proizvodnji rakije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selo Mionica je tipično planinsko selo, rasuto po brežuljcima. Krase ga zeleni pašnjaci i mirisne livade, kao i velika područja pod listopadnom i zimzelenom šumom. Zbog bujne biljne vegetacije pruža se prilika udisanja čistog planinskog vazduha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ispod brda Subjela izvire reka Mionica. Ova reka je tipična planinska reka, brza, hladna, puna manjih brzaka i njen tok vijuga kroz brdovito područje. Od riba koje žive u vodama mioničke reke najčešće su klen, krkuša i plova tako da će i ljubitelji ribolova uživati u svojim omiljenim aktivnostima. Nedaleko od sela nalazi se i lovište Maljen-Bukovi koje obiluje srnama, divljim svinjama i zečevima, a nalazi se u okviru preduzeća Srbija šume. O detaljima vezanim za lov dodatne informacije pružaju lokalna udruženjima lovaca koja imaju višedecenijsku tradiciju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celo područje sela Mionica karakteriše izobilje lekovitog bilja koje raste u nezagađenoj okolini kao što su nana, kantarion, majčina dušica, hajdučka trava, kamilica… Važno je napomenuti da u ovom kraju postoji dosta šumskog voća od čega su najzastupljenije divlje jagode, borovnica, maline, kupine… Područje je bogato i pečurakama. Lokacije pogodne za branje, vrste koje se beru u datom periodu, kao i o načini pripreme dobro su poznati u ovom domaćinstvu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boravak u ovoj netaknutoj prirodi idealan je za šetnje, rekreaciju, bavljenje sportom. Na Mioničkoj reci se može i kupati. Za planinarenje i šetnju postoje dobro obeležene staze kojima se stiže do Divčibara, Subjela sa kojih se pruža nezaboravan pogled na panoramu ovog kraja. Okolina je idealna za ljubitelje biciklizma. Tokom zimskih dana sankanje i skijanje su neizostavne aktivnosti.

Više slika možete videti ako kliknete ovde.

Don't be shellfish...Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr