Manifestacije

ČOBANSKI DANI

cobanskidaniSSvake godine, u prvoj polovini jula, na Petrovdan, u Kosjeriću, održava se turistička manifestacija „Čobanski dani“. Ova manifestacija prevashodno je služila za okupljanje poljoprivrednika iz neposredne okoline. Od 1980. manifestacija dobija na svom značaju i danas prevashodno služi za popularizaciju naših sela i običaja. Manifestacija obuhvata i takmičenje kulturno-umetničkih društava Srbije i pojedinaca u izvođenju narodnih pesama i igara, razne izložbe radova iz domaće radinosti, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivredne mehanizacije, takmičenje u spremanju narodnih jela kosjerskog kraja, nastupe poznatih estradnih umetnika i sportsko-rekreativni program.

MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP

artcampMeđunarodni umetnički kamp – Kosjerić je kulturna manifestacija koja se svakog leta održava u Kosjeriću u organizaciji udruženja građana K-Town Group. Kamp je organizovan u četiri radionice u kojima učestvuje oko 30 mladih volontera iz čitavog sveta. U okviru kampa radi i dečja radionica kroz koju se deca prikazuju svoje sposobnosti. Važan deo čini i interakcija učesnika sa građanima, a radionice su bazirane na različitim umetničkim izrazima kao što su muzika, zidno slikarstvo, kreativno pisanje, dečje pozorište i značajan su deo letnje volonterske kamp scene, 4 od ukupno 28 kampova u Srbiji i oko 3000 u svetu.

KALENDAR VAŠARA

08. mart, Novi vašar – Kosjerić

14. maj, Jeremijevdan – Seča Reka

28. jun, Vidovdan – Kosjerić

07. jul, Ivandan – Ivanovića brdo

12. jul, Petrovdan – Seča Reka

13. jul, Pavlovdan – brdo Grad

19. avgust, Preobraženje – Kosjerić

28. avgust, Velika Gospojina – Kosjerić

29. avgust, Ubrus – Ražana

19. oktobar, Tomindan – Kosjerić

14. novembar, Vrači – Kosjerić

Aktivnosti

SKUPLJANJE LEKOVITOG BILJA I ŠUMSKIH PLODOVA

Celo područje sela Mionica karakteriše izobilje lekovitog bilja koje raste u nezagađenoj okolini kao što su nana, kantarion, majčina dušica, hajdučka trava, kamilica… Važno je napomenuti da u ovom kraju postoji dosta šumskog voća od čega su najzastupljenije divlje jagode, borovnica, maline, kupine… Područje je bogato i pečurakama, a lako se mogu dobiti i informacije i predlozi o lokacijama pogodnim za branje, vrstama koje se beru u datom periodu, kao i o načinu pripreme.

MED

Kao što je već rečeno, porodica Pantović se tradicialno bavi pčelarstvom skoro 100 godina. Stoga, svake godine u periodu od 10. do 15. juna, u zavisnosti od vremenskih uslova, gosti domaćinstva Milogošće mogu prisustvovati tradicionalnoj akciji sakupljanja meda. Pčele su smeštene na takvoj lokaciji da im je omogućena bogata livadska,četinarska i bagremova ispaša, usled čega se dobija potpuno prirodan proizvod visokog kvaliteta. Proizvod dobijen na ovaj način predstavlja pravi dar prirode.

PLANINARENJE

Boravak u netaknutoj prirodi, na obodima planine Dičibare, idealan je za šetnje, rekreaciju, bavljenje sportom. Na Mioničkoj reci se može i kupati. Za planinarenje i šetnju postoje dobro obeležene staze kojima se stiže do Divčibara, Subjela i zaseoka u okolini. Okolina je idealna za ljubitelje biciklizma. U neposrednoj blizini postoji i izvor lekovite vode, kao i bazen na samom izvorištu što gostima pruža dodatno uživanje i opuštanje u čarima prirode. Tokom zimskih dana sankanje i skijanje su neizostavne zimske aktivnosti.

LOV I RIBOLOV

Ispod brda Subjela izvire reka Mionica. Ova reka je tipična planinska reka, brza, hladna, puna manjih brzaka i njen tok vijuga kroz brdovito područje. Od riba koje žive u vodama mioničke reke najčešće su klen, krkuša i plova tako da će i ljubitelji ribolova uživati u svojim omiljenim aktivnostima. Nedaleko od sela nalazi se i lovište Maljen-Bukovi koje odiluje srnama,divljim svinjama i zečevima, a nalazi se u okviru preduzeća Srbija šume. O detaljima vezanim za lov dodatne informacije možete dobiti u lokalnim udruženjima lovaca koja imaju višedecenijsku tradiciju.

IZLETI

Po dogovoru sa gostima, moguće je organizovanje izleta do okolnih mesta ili u posetu lokalnim istorijskim spomenicima, ili do mesta koja gosti požele da vide. Osim već pomenute planine Divčibare i brda Subjel, možete posetiti i crkve u blizini.

Don't be shellfish...Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr