Село и околина

Када се крене од Косјерића према Ваљеву, са десне стране магистралног пута, на падинама брда Субјел, уским сеоским путем кроз густе шуме, преко планинских потока, стиже се у Мионицу.

milogosce-seoski-turizam-okolina_01 milogosce-seoski-turizam-okolina_02

Село је удаљено 9 км од Косјерића и налази се на надморској висини од 620м. У Мионици живи 232 становника у 79 домаћинстава. Главне пољопривредне гране су сточарство и воћарство, а село је познато по узгајању шљиве и производњи ракије.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Село Мионица је типично планинско село, расуто по брежуљцима. Красе га зелени пашњаци и мирисне ливаде, као и велика подручја под листопадном и зимзеленом шумом. Због бујне биљне вегетације пружа се прилика удисања чистог планинског ваздуха.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Испод брда Субјела извире река Мионица. Ова река је типична планинска река, брза, хладна, пуна мањих брзака и њен ток вијуга кроз брдовито подручје. Од риба које живе у водама мионичке реке најчешће су клен, кркуша и плова тако да ће и љубитељи риболова уживати у својим омиљеним активностима. Недалеко од села налази се и ловиште Маљен-Букови које обилује срнама, дивљим свињама и зечевима, а налази се у оквиру предузећа Србија шуме. О детаљима везаним за лов додатне информације пружају локална удружењима ловаца која имају вишедеценијску традицију.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цело подручје села Мионица карактерише изобиље лековитог биља које расте у незагађеној околини као што су нана, кантарион, мајчина душица, хајдучка трава, камилица… Важно је напоменути да у овом крају постоји доста шумског воћа од чега су најзаступљеније дивље јагоде, боровница, малине, купине… Подручје је богато и печуракама. Локације погодне за брање, врсте које се беру у датом периоду, као и о начини припреме добро су познати у овом домаћинству.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Боравак у овој нетакнутој природи идеалан је за шетње, рекреацију, бављење спортом. На Мионичкој реци се може и купати. За планинарење и шетњу постоје добро обележене стазе којима се стиже до Дивчибара, Субјела са којих се пружа незабораван поглед на панораму овог краја. Околина је идеална за љубитеље бициклизма. Током зимских дана санкање и скијање су неизоставне активности.

Више слика можете видети ако кликнете овде.

Don't be shellfish...Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr