Манифестације

ЧОБАНСКИ ДАНИ

cobanskidaniSСваке године, у првој половини јула, на Петровдан, у Косјерићу, одржава се туристичка манифестација „Чобански дани“. Ова манифестација превасходно је служила за окупљање пољопривредника из непосредне околине. Од 1980. манифестација добија на свом значају и данас превасходно служи за популаризацију наших села и обичаја. Манифестација обухвата и такмичење културно-уметничких друштава Србије и појединаца у извођењу народних песама и игара, разне изложбе радова из домаће радиности, избор најлепше чобанице, изложбу пољопривредне механизације, такмичење у спремању народних јела косјерског краја, наступе познатих естрадних уметника и спортско-рекреативни програм.

МЕЂУНАРОДНИ УМЕТНИЧКИ КАМП

artcampМеђународни уметнички камп – Косјерић је културна манифестација која се сваког лета одржава у Косјерићу у организацији удружења грађана К-Тоwн Гроуп. Камп је организован у четири радионице у којима учествује око 30 младих волонтера из читавог света. У оквиру кампа ради и дечја радионица кроз коју се деца приказују своје способности. Важан део чини и интеракција учесника са грађанима, а радионице су базиране на различитим уметничким изразима као што су музика, зидно сликарство, креативно писање, дечје позориште и значајан су део летње волонтерске камп сцене, 4 од укупно 28 кампова у Србији и око 3000 у свету.

КАЛЕНДАР ВАШАРА

08. март, Нови вашар – Косјерић

14. мај, Јеремијевдан – Сеча Река

28. јун, Видовдан – Косјерић

07. јул, Ивандан – Ивановића брдо

12. јул, Петровдан – Сеча Река

13. јул, Павловдан – брдо Град

19. август, Преображење – Косјерић

28. август, Велика Госпојина – Косјерић

29. август, Убрус – Ражана

19. октобар, Томиндан – Косјерић

14. новембар, Врачи – Косјерић

Активности

СКУПЉАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА И ШУМСКИХ ПЛОДОВА

Цело подручје села Мионица карактерише изобиље лековитог биља које расте у незагађеној околини као што су нана, кантарион, мајчина душица, хајдучка трава, камилица… Важно је напоменути да у овом крају постоји доста шумског воћа од чега су најзаступљеније дивље јагоде, боровница, малине, купине… Подручје је богато и печуракама, а лако се могу добити и информације и предлози о локацијама погодним за брање, врстама које се беру у датом периоду, као и о начину припреме.

МЕД

Као што је већ речено, породица Пантовић се традициално бави пчеларством скоро 100 година. Стога, сваке године у периоду од 10. до 15. јуна, у зависности од временских услова, гости домаћинства Милогошће могу присуствовати традиционалној акцији сакупљања меда. Пчеле су смештене на таквој локацији да им је омогућена богата ливадска,четинарска и багремова испаша, услед чега се добија потпуно природан производ високог квалитета. Производ добијен на овај начин представља прави дар природе.

ПЛАНИНАРЕЊЕ

Боравак у нетакнутој природи, на ободима планине Дичибаре, идеалан је за шетње, рекреацију, бављење спортом. На Мионичкој реци се може и купати. За планинарење и шетњу постоје добро обележене стазе којима се стиже до Дивчибара, Субјела и засеока у околини. Околина је идеална за љубитеље бициклизма. У непосредној близини постоји и извор лековите воде, као и базен на самом изворишту што гостима пружа додатно уживање и опуштање у чарима природе. Током зимских дана санкање и скијање су неизоставне зимске активности.

ЛОВ И РИБОЛОВ

Испод брда Субјела извире река Мионица. Ова река је типична планинска река, брза, хладна, пуна мањих брзака и њен ток вијуга кроз брдовито подручје. Од риба које живе у водама мионичке реке најчешће су клен, кркуша и плова тако да ће и љубитељи риболова уживати у својим омиљеним активностима. Недалеко од села налази се и ловиште Маљен-Букови које одилује срнама,дивљим свињама и зечевима, а налази се у оквиру предузећа Србија шуме. О детаљима везаним за лов додатне информације можете добити у локалним удружењима ловаца која имају вишедеценијску традицију.

ИЗЛЕТИ

По договору са гостима, могуће је организовање излета до околних места или у посету локалним историјским споменицима, или до места која гости пожеле да виде. Осим већ поменуте планине Дивчибаре и брда Субјел, можете посетити и цркве у близини.

Don't be shellfish...Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr