Активности

СКУПЉАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА И ШУМСКИХ ПЛОДОВА

Цело подручје села Мионица карактерише изобиље лековитог биља које расте у незагађеној околини као што су нана, кантарион, мајчина душица, хајдучка трава, камилица… Важно је напоменути да у овом крају постоји доста шумског воћа од чега су најзаступљеније дивље јагоде, боровница, малине, купине… Подручје је богато и печуракама, а лако се могу добити и информације и предлози о локацијама погодним за брање, врстама које се беру у датом периоду, као и о начину припреме.

МЕД

Као што је већ речено, породица Пантовић се традициално бави пчеларством скоро 100 година. Стога, сваке године у периоду од 10. до 15. јуна, у зависности од временских услова, гости домаћинства Милогошће могу присуствовати традиционалној акцији сакупљања меда. Пчеле су смештене на таквој локацији да им је омогућена богата ливадска,четинарска и багремова испаша, услед чега се добија потпуно природан производ високог квалитета. Производ добијен на овај начин представља прави дар природе.

ПЛАНИНАРЕЊЕ

Боравак у нетакнутој природи, на ободима планине Дичибаре, идеалан је за шетње, рекреацију, бављење спортом. На Мионичкој реци се може и купати. За планинарење и шетњу постоје добро обележене стазе којима се стиже до Дивчибара, Субјела и засеока у околини. Околина је идеална за љубитеље бициклизма. У непосредној близини постоји и извор лековите воде, као и базен на самом изворишту што гостима пружа додатно уживање и опуштање у чарима природе. Током зимских дана санкање и скијање су неизоставне зимске активности.

ЛОВ И РИБОЛОВ

Испод брда Субјела извире река Мионица. Ова река је типична планинска река, брза, хладна, пуна мањих брзака и њен ток вијуга кроз брдовито подручје. Од риба које живе у водама мионичке реке најчешће су клен, кркуша и плова тако да ће и љубитељи риболова уживати у својим омиљеним активностима. Недалеко од села налази се и ловиште Маљен-Букови које одилује срнама,дивљим свињама и зечевима, а налази се у оквиру предузећа Србија шуме. О детаљима везаним за лов додатне информације можете добити у локалним удружењима ловаца која имају вишедеценијску традицију.

ИЗЛЕТИ

По договору са гостима, могуће је организовање излета до околних места или у посету локалним историјским споменицима, или до места која гости пожеле да виде. Осим већ поменуте планине Дивчибаре и брда Субјел, можете посетити и цркве у близини.

Don't be shellfish...Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr